Selasa, 10 Julai 2012

Ikan Pari Masak Asam Pedas


Bahan-bahan

2 ketul ikan pari
1/2 Biji bawang besar * kisar
2 Ulas bawang putih * kisar
1 inci halia * kisar
1 Batang serai * diketuk
2 s/b cili kisar
Sedikit serbuk kunyit 
Air asam jawa
Bunga kantan

Cara-cara
  • Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar beserta serai sehingga kekuningan/ naik bau.
  • Kemudian masukkan cili kisar dan sedikit serbuk kunyit, Tumis sehingga pecah minyak.
  • Masukkan ikan dan biarkan hingga ikan separuh masak 
  • Kemudian baru masukkan air asam jawa beserta bunga kantan
  • Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa.
  • Biarkan sehingga ikan masak
  • Siap.

Nota: masakan saya mmg simple je sebab tak banyak rencah nak kena masuk.. yang penting rasa tu ada...:)

2 ulasan: