Rabu, 12 Disember 2012

Gulai Daging Versi Terengganu

Assalamualaikum... salam 1 Malaysia semua... cewahhhhh skima lak ari ni... Hari ini 12.12.12 satu tarikh / nombor yang cantikkkkk punya... nombor yang takkan kita jumpa untuk tahun-tahun yang akan datang.. Hari ni mungkin ada yang buat kenduri kahwin, ada yang sambut besday dan mungkin akan ada kenangan yang terindah buat diri u all yang akan diabadikan pada hari ini. Pada saya pulak, ari ni tak berapa nak best kot.. sebabnya dengan badan yang tak sihatnya dengan selesemanya, dengan bibir bengkaknya... ....huhuhu dugaan.

Baiklah hari dengan mood yang kelaut ni saya nak kongsikan dengan U all semua menu dinner kami malam tadi.. Gulai Daging Versi Terengganu... saya ni cakap je orang terengganu tapi hampeh... selama kahwin 8 tahun ni.. kadang-kadang je masak menu versi terengganu ni... sebabnya myhusband tak berapa nak gemar sangat masakan terengganu melainkan nasi dagang + kopok leko. Yang lain macam singgang ke, budu ke, masak sayur air ermm jawabnya awak yang masak awak jelah yang makan... kecik hati guaaaa..huhuhu.

oklah meh kita tengok resepi Gulai Daging ni dulu... Niat asalnya nak masak daging kurma.. tapi ntah mcm mana leh masak gulai daging ni pulak. hihihihi. Resepi yang simple je.. just tengok kat belakang plastik rempah tu je.. "________" Resepi ni saya masak menggunakan Rempah Gulai & Rempah Masak Cap Bunga Rose.. Rempah yang biasa digunakan di Terengganu.


Bahan-bahan
500gram Daging lembu - Dipotong nipis, dicuci dan ditoskan.
2 sudu besar cili boh @ cili kering yang dikisar
1 sudu besar  Rempah Masak Cap Bunga Rose
2 sudu besar Rempah Gulai Cap Bunga Rose
3 labu bawang merah - blend
3-4 ulas bawang putih- blend
1 inci halia - blend
1 inci lengkuas - blend
Sedikit gula melaka
Santan
 Rempah ratus

Cara-cara
Tumiskan rempah ratus hingga berbau wangi
Kemudian masukkan bahan yang telah dikisar dan tumis lagi hingga kekuningan
Kemudian masukkan rempah gulai, rempah masak dan cili boh dan tumis lagi hingga pecah minyak.
(Rempah gulai dan rempah masak dicampurkan dengan sedikit air bagi menjadi pes)
Masukkan daging dan kacau bagi sekata dengan rempah.
Tunggu hingga daging empuk, kemudian masukkan gula melaka diikuti kentang jika ada.
Renih sebentar kemudian baru masukkan santan.
Perasakan dengan sedikit garam dan serbuk perasa.
Siap.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan