Alhamdulillah semalam dapat berpuasa sunat di bulan Rejab ini..... So semalam mood untuk memasak menu berbuka mmg baik.. Cari punya cari... pikir punya pikir nak masak pe.. sekali search kat My Resepi nampaklah satu resepi ni nampak macam bestkan... so cubalah buatkan tengok sedap ke tidak...
Ok jom kita tgk ape menunya
ini dia IKAN GELAMA MASAK TOM YAM
Bahan-bahan
- 3 ekor ikn gelama saiz L@ikn apa2 pun bleh - cuci/tos/d garamkunyit/goreng cam biasa
- 1 btg serai - ketuk aja
- 6-8 biji cili api - hiris halus
- 1 labu bwg besar - belah 8
- 1 biji tomato - potong 12@dadu kasar
- 1 peket pes tomyam adabi
- 1/2 cawan sos cili
- 1 sudu besar kicap manis
- 3/4 cawan air panas
- ~x prlu garam & jgn guna minyak goreng ikn utk menumis~
Cara-cara
- Panaskn 1/3 cawan minyak @ agak2 la.. tumiskn serai & ciliapi kejap - masukkn tomyam pes d ikuti sos cili & kicap manis, kacau sebati
- Masukkn air panas, apabila mndidih & kuah sedikit pekat masukkn tomato & bawang besar - kecilkn api, biar kuah mereneh prlahan-lahan
- Agak2 tomato & bawang 3/4 layu, tutup api, curahkn keatas ikn - sedia utk d hidangkn brsama nasi putih
- Mudah aja,
Sumber resepi : MyResepi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan