Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-4 umat islam berpuasa.. kejap je kan masa berlalu. Ermm hari ni saya nak kongsikan dengan u all semua menu berbuka saya semalam. Butter prown atau udang mentega. Menu ni dah lama sebenarnya nak masak tapi tulah asyik tak sempat jekan.. Oklah meh kita tengok apa bahan-bahan nak masak butter prown ni....
Bahan-bahan
10 ekor udang sederhana besar
2 ulas bawang putih
2 -3 sudu butter
2 biji telur - kuning telur sahaja
Sedikit serbuk kunyit
Daun kari
Serbuk lada sulah - tambahan (dalam resepi takde)
Garam
Minyak masak
Cara-cara
- Gaulkan udang dengan serbuk kunyit, garam dan lada sulah.
- Panaskan minyak dan gorengkan bawang putih, udang dan daun kari hingga masak. ketepikan
- Dengan menggunakan sedikit minyak mengoreng udang tadi.. masukkan butter dan biarkan butter cair.
- Pastikan minyak dan butter tadi betul-betul panas kemudian matikan api.
- Tuangkan kuning telur kedalam kuali dan kacau dengan menggunakan garfu hingga kuning telur tersebut lerai.
- Tapis telur tersebut untuk membuang lebihan minyak. Kemudian baru taburkan atas udang yang telah digoreng tadi.
- Siap.
Waahhh..mcm best je ni,
BalasPadamnanti naik lah berat badan tu..hihi
satu lg resepi baru.huhu
BalasPadamCik Ma
BalasPadamAk ahh... memang lemak berkrim + kolestrol lagi...